Канадський комітет пропонує заходи для підтримки блокчейну і криптовалют

Канадські законодавці в Палацкому співтоваристві висловили свою підтримку технологій блокчейну та криптовалютам у звіті, опублікованому Постійним комітетом з питань промисловості та технологій (INDU).

У звіті висвітлюються переваги та потенціал технології блокчейн у різних сферах. В результаті обговорень INDU сформулював рекомендації, які включив до рапорту для розгляду Палатою громад та урядом Канади.

У вищезгаданому звіті рекомендується, щоб уряд Канади визнав блокчейн новітньою галуззю, що розвивається, зі значними довгостроковими економічними можливостями та потенціалом створення нових робочих місць. Рекомендується визначити пріоритетом захист права громадян на самоконтроль і сприяти безпечному та надійному доступу до цифрових активів.

Відповідно до того, як уряд наполягав на ухваленні криптовалютного законодавства, INDU пропонує уряду розробити блокчейн-план на державному рівні із залученням експертів, підприємців, науковців, інвесторів та представників індустрії штучного інтелекту (ШІ). Стратегією передбачається створення платформи для обміну інформацією та моніторингу, аналіз перспективних сфер для розвитку, консультація уряду щодо перспективних ініціатив та підтримка законодачих органів у впровадженні.

У доповіді також пропонується, щоб уряд розвивав міжнародне співробітництво в розробці нормативно-правових актів і положень у сфері блокчейну, проводив інноваційні пілотні проєкти з використанням розподілених реєстрів, прийняв чіткий регуляторний підхід до стейблкоінів, сприяв створенню регульованих на федеральному рівні  кастодіальних криптовалютних депозитаріїв, а також забезпечив доступ до банківських і страхових послуг для блокчейн-компаній.

Також у звіті зазначено, що необхідно розпочати кампанію з інформування громадськості про ризики, пов'язані з криптовалютами, та переваги доступу до криптовалютних ринків через регульовані державні установи Канади.

Для того, щоб технологія блокчейн стала мейнстрімом, комітет закликає уряд вивчити способи сприяння впровадженню технології блокчейн в ланцюгах поставок і вивчити переваги цієї технології для електронного голосування, консультацій і модернізації демократичних інститутів.

Нещодавно Міністерство фінансів Канади запропонувало внести законодавчі поправки до Закону про акцизний податок, пов'язані з майнінгом криптоактивів та винагородою за нього. Пропозиція INDU рекомендувала дослідити питання рівності між регіонами у застосуванні Закону про акцизний податок до майнінгу та стверджувала, що майнінг цифрових активів є конкурентною індустрією.