Біткоін підскочив до 19 тисяч доларів. після звіту США про інфляцію

BTC зріс на 0.2% з того часу, як ціна впала до 18,198 дол. США – найнижчої вартості з 21 вересня.

13 жовтня в день торгів Біткоін піднявся в ціні вище за відмітку 19 тис. доларів, це відбулося після різкого спаду найбільшої криптовалюти в результаті оприлюднення інфляційного звіту США, який значно перевищив очікування.

Аналітики щосили намагалися пояснити логіку цього кроку, оскільки звіт про індекс споживчих цін теоретично чинить додатковий тиск на Федеральну резервну систему, щоб ФРС у свою чергу продовжувала посилювати монетарну політику – зазвичай це негативно впливає на ціни для ризикованих активів, таких як акції та криптовалюти.

Американські фондові ринки також повернулися на свої позиції, та інвестори на традиційних ринках заявили, що, можливо, такі «негативні новини» щодо індексу споживчих цін уже були враховані трейдерами.

На момент публікації статті біткоін (BTC) виріс на 0,2% до приблизно 19 100 доларів США за останні 24 години. Через кілька хвилин після звіту про інфляцію о 8:30 ранку за східним часом (12:30 UTC) ціна впала до 18 198 доларів США – найнижчого рівня починаючи з 21 вересня – але з того часу монета здебільшого зростала у вартості. Ринковий індекс CoinDesk впав на 1,1%.

"Показник (CPI) був досить близький до очікувань і, таким чином, він був оцінений заздалегідь", - сказав Ріяд Кері, аналітик компанії Kaiko, що займається дослідженням криптовалют.

У четвер Ефір (ETH) рухався тією ж траєкторією, що і BTC, зазнаючи падіння в перші години торгів у США, а потім відновлюючись до полудня. На момент публікації ETH знизився на 0,9% до 1280 доларів.

Торгова епопея розпочалася у четвер, коли Міністерство праці опублікувало звіт про CPI, який показав, що індекс інфляції у вересні зріс на 8,2%, що значно перевищило прогнозовані економістами 8,1%.

Деякі аналітики ринку зупинилися на більш вражаючій цифрі – «основному» ІСЦ, що унеможливлює нестабільні ціни на продукти та енергію. Цей індекс зріс на 6,6% порівняно з минулим роком, до найвищого рівня за чотири десятиліття – тривожна ознака того, що інфляція все більше вкорінюється в економіці.

Однак після заяв вище, починаючи приблизно з 11:05 ранку за східним часом акції підвищилися: S&P 500 піднявся на 1,3%, Nasdaq піднявся на 0,8%, а Dow Jones піднявся на 1,8%, згідно з індексом даних Wall Street Journal. Крипторинки теж пожвавішали.

«Поки що покупцям біткоінів доводиться відстоювати BTC у розмірі 18 500 доларів, намагаючись відновити рівень до 19 тис. доларів, що ще залишився в погоні протягом наступних кількох днів», — зазначив Фуад Фатуллаєв, співзасновник та генеральний директор екосистеми Web3 WeWay.

Незважаючи на зміни, що відбулися на ринку акцій і криптовалют опівдні, інвестори на грошових ринках явно сприйняли цей звіт як несподівано стрімкий: торгівля ф'ючерсами федеральних фондів на CME відображає 97% ймовірність підвищення ставки Федерального резерву на 75 базисних пунктів (0,75 процентного пункту) наступної зустрічі з монетарної політики, що відбудеться у листопаді; підвищення рівня базових ставок втричі перевищує типовий приріст ФРС у 25 базисних пунктів у попередніх циклах підвищення процентної ставки.

Дані CME Group навіть зараз показують, що інвестори оцінюють лише у 3% ймовірність підвищення ставки на 100 базисних пунктів – це практично нечувано починаючи з епохи високої інфляції на початку 1980-х років.