Розробники Solana згуртувалися для боротьби з проблемами перевантажень у мережі

Мережа Solana зіткнулась з перевантаженням, спричиненим спам-транзакціями. Над пошуком рішень працюють розробники Solana, в тому числі над усуненням помилок та оновленням програмного забезпечення.

Нещодавно мережа Solana зіткнулася з проблемою перевантаження, що призвело до помітних затримок в обробці транзакцій і втрати великої кількості транзакцій.

Користувачі популярного додатку Phantom wallet на Solana та інших додатків сповістили користувачів про наявність проблем з передачею даних і порадили їм очікувати тривалішого періоду очікування на завершення транзакцій.

В основному причиною перевантаженості мережі є наплив спам-транзакцій, коли боти намагаються надати пріоритет своїм діям над діями звичайних користувачів. Ця ситуація ускладнюється різким збільшенням кількості транзакцій, пов'язаних з нещодавно емітованими мемекоінами, що створило надмірний попит на блокчейн-простір мережі і ускладнило доступ до неї для багатьох користувачів.

У першому кварталі 2024 року блокчейн Solana зіткнувся зі значним стрибком активності мемекоінів, а кількість нових токенів, що потрапили на DEXs Solana, досягла рекордного рівня за цей період часу.

Таке зростання активності значною мірою пояснюється популярністю мем-монета, таким чином демонструючи зростаючий інтерес до Solana серед нових і роздрібних користувачів, яких  насамперед приваблює доступна комісія за транзакції в мережі. 

Однак, варто зазначити, що збільшення кількості спам-транзакцій стало слабким місцем для мережі.

Метт Сорг, технічний та продуктовий лідер Solana Foundation, провів порівняння між особливостями архітектури Solana та інфраструктурою інтернету. 

В системі Solana окремі валідатори обробляють транзакції без використання пулу пам'яті, за аналогією з тим, як функціонують IP-кінцеві точки і сервери в інтернеті.

Сорг пояснив, що мережа надсилає транзакції безпосередньо провідним блокам, оминаючи будь-яку модель стадіювання або пул пам'яті, де транзакції в режимі очікування на додавання до ланцюжка. 

Він припустив, що надмірне навантаження від спам-транзакцій може спричинити збій у роботі системи, що може призвести до втрати багатьох транзакцій.

"З цим питанням на Solana виникла складність, в результаті чого користувач не має дієвого способу включення транзакцій в блоки. 

Існуючі системи комісій і транзакцій, розрахованих на кількість, не працюють", - написав Сорг у своєму дописі.

Стратегії подолання перевантажень

У відповідь на ці складнощі команда розробників Solana намагається знайти ефективні рішення, і, за словами співзасновника компанії Анатолія Яковенка, вже працюють над виправленнями програмного забезпечення, однак це потребує певного часу.

"Мережа Solana знову перевіряється на міцність під час величезного напливу трафіку. 

Виправлення помилок буде впроваджено протягом наступного тижня, і ситуація почне покращуватися", - зазначив Остін Федера, керівник відділу стратегії фонду "Solana".

Нинішня ситуація може поширитися на інфраструктуру мережі, тим самим перешкоджаючи користувачам взаємодіяти з блокчейном. 

У зв'язку з цим Anza, розробник одного з клієнтів валідатора Agave від Solana, представить виправлення, які вирішують конкретні проблеми, пов'язані з реалізацією QUIC. Очікується, що ці оновлення підвищать продуктивність клієнта, особливо в умовах великих обсягів запитів.

Ще одним важливим кроком є запланований на квітень випуск оновлення 1.18, буде впроваджено покращення, які зроблять планування транзакцій більш детермінованим, щоб оптимізувати обробку та зменшити кількість проблемних місць.

Існує також питання щодо впровадження пріоритетності платежів. Численні додатки, що працюють на Solana, наразі не застосовують плату за пріоритет, що призводить до того, що транзакції або затримуються, або не обробляються. Інтеграція динамічної плати за пріоритет в dApps допоможе вирішити проблеми взаємодії з користувачем, йдеться в березневій публікації в блозі Solana Labs.