ООН визнала криптовалюту USDT як найпоширеніший спосіб шахрайства в Південно-Східній Азії

У звіті Організації Об'єднаних Націй зазначається, що USDT став найбільш поширеним платіжним засобом для відмивання грошей та шахрайських дій у Південно-Східній Азії, інформує газета Financial Times.

Tether USDT +0,13%. Стейблкоін USDT компанії Tether отримав статус одного з найпоширеніших платіжних засобів для операцій з відмивання грошей і фінансових махінацій в Південно-Східній Азії, відзначає Організація Об'єднаних Націй у своїй публікації, опублікованій на початку тижня.

«Платформи онлайн-ігор, надто ті, що функціонують незаконно, стали одними з провідних інструментів для збагачення шахраїв, котрі за допомогою криптовалют наживаються на користувачах, насамперед тих, що використовують Tether», - йдеться в доповіді ООН, як повідомляє Financial Times.

ООН також стверджує, що найпопулярніший у світі стейблкоін широко використовується для підпільного шахрайства, в тому числі для романтичних афер із застосуванням застосунків зі знацомства, відомих як «свинобійня». Що вже наразі не новина - у листопаді компанія Tether повідомляла, що за підтримки Міністерства юстиції США заблокувала близько 225 мільйонів доларів США на зовнішніх гаманцях, причетних до міжнародного угруповання з торгівлі людьми в країнах Піднебесної, викритих у шахрайстві зі «свинобійнею».

У матеріалі також йдеться про те, як за останні роки представники органів правопорядку ліквідували кілька масштабних мереж з виведення капіталу, незаконно отриманих від USDT, у тому числі й шляхом відмивання грошей. Так, минулого року державні органи влади Сінгапуру організувала спецоперацію зі знешкодження однієї з таких аферських угрупувань, в результаті якої було знайдено близько 735 мільйонів доларів США криптовалютою та готівкою.

Реакцією на оприлюднення звіту ООН стала офіційна публікація Tether, в якій зазначається, що в ньому ігнорується роль USDT у допомозі країнам, що розвиваються. «Ми глибоко розчаровані оцінкою ООН, яка акцентує увагу на USDT, відзначаючи його участь у незаконній діяльності та ігноруючи його роль у допомозі країнам, що розвиваються, на ринках, що формуються, які повністю ігноруються глобальним фінансовим світом просто тому, що обслуговування таких громад було б для них неефективним», - написали в Tether. «Токени Tether, завдяки використанню публічних блокчейнів, забезпечують можливість ретельного відстеження кожної транзакції, що практично унеможливлює їх використання для незаконної діяльності».

У грудні генеральний директор Tether Паоло Ардойно в зверненні до американських законодавців поінформував, що компанія долучила до своєї платформи Секретну службу США та Федеральне бюро розслідувань.

За даними The Block, протягом 2023 року частка Tether у світовому ринку стейблкоінів зросла з 50% до 71%.