Трейдери Solana націлились на $180 за підсумками зростання SOL на 13% за 2 дні

Зростання активності в мережі Solana, підвищення цін на мемекоіни і оптимістичні ринки деривативів можуть вказувати на те, що SOL намагається дотягнутися до позначки в $180.

Токен Solana SOL виріс на 13% в період з 14 по 16 липня, вперше за п'ять тижнів пробившись вище рівня в $160.Проте вартість SOL все ще на 24% нижча від свого піку в 209 доларів у березні, що майже не залишає можливості для радощів для «биків». Трейдери ставлять під сумнів стійкість висхідного тренду і шанси на повторне досягнення рівня $180 в найближчій перспективі.

Метушня з мемекоінами Solana та зростання ефірних ETF

Нещодавній ажіотаж навколо SOL (наразі йде на спад $162) може бути частково пов'язаний із фінальною стадією реєстрації біржових фондів, що торгуються на основі ефіру (ETF). За словами аналітика Bloomberg Еріка Балчунаса, Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC), як відомо, надіслала останні вказівки керуючим компаніям, які займаються управлінням активами, у зв'язку з підготовкою до старту 23 липня. VanEck і 21Shares зареєстрували аналогічну заявку на ETF Solana 8 липня, хоча кінцеве ухвалення рішення від SEC очікується до березня 2025 року.

Екосистема Solana значною мірою складається з мемкоінів завдяки низьким комісійним зборам за їх запуск і торгівлю. Це сприяло поширенню таких мемекоінів, як BONK і Dogwifhat (WIF), які досягли пікових ринкових капіталізацій у $2,8 млрд і $4,8 млрд, відповідно. Що ще важливіше, Solana змогла побудувати активну та залучену спільноту, яку нелегко повністю повторити.

Наразі Solana є другим найбільшим блокчейном за обсягами децентралізованих обмінів (DEX) і долає розрив з лідером ринку Ethereum. 

Середня комісія за транзакцію в Ethereum становить $2,3, що створює нечесну конкуренцію, але рівень популярності Solana DEX помітно виділяється навіть у порівнянні з Arbitrum і BNB Chain, які мають надзвичайно низьку вартість транзакцій. Варто також відмітити, що Base, другий рівень Ethereum, який став також відомим після запуску мемекоінів та токенів, переживає тенденцію до спаду обсягів. Після пікового значення в 10,8% тижневої частки ринку 8 червня, Base знизився до 3,6%, згідно з даними DefiLlama.

Зростання Solana TVL та преміальні ф'ючерсні ринки SOL

Збільшення кількості активів Solana також відображається на її загальній зафіксованій вартості (TVL), яка випереджає BNB Chain. Збільшення депозитної бази зазвичай вважається «бичачим» фактором, оскільки підвищує безпеку мережі і сприяє створенню позитивного фідбеку, залученню більшої кількості користувачів і розробників, а також підвищенню вартості токена і потенціалу для зростання.

Серед найбільших досягнень мережі Solana варто виділити Jito, ліквідне стекінг-рішення, TVL яке за 30 днів зросло на 14%, та Kamino, рішення для кредитування та залучення коштів, що за той самий період наростило обсяг депозитів на 12%. Нарешті, Jupiter Perpetual, DEX агрегатор, за останні 30 днів збільшив TVL на 28%. У порівнянні, провідні DApps мережі BNB - PancakeSwap та Venus - за той самий період зазнали падіння TVL на 7% та 5% відповідно.

Насамкінець, слід проаналізувати ф'ючерсні ринки SOL. Ф'ючерсна надбавка на SOL відображає різницю між цінами деривативів місячних контрактів та спотовими цінами на звичайних біржах. Як правило, премія (базис) становить від 5% до 10% річних, щоб компенсувати тривалість розрахунків. По суті, підвищення премії свідчить про те, що трейдери готові більше платити за майбутні контракти, що вказує на «бичачі» настрої.

Премія до ф'ючерсу на SOL зараз складає 12%, що є звичайним явищем протягом останніх кількох днів. Це вказує на обережно-оптимістичні настрої серед трейдерів, що особливо актуально, оскільки за останні одинадцять днів SOL зріс на 25,7%. Враховуючи активність мережі Solana та показники деривативів, SOL має все необхідне, щоб далі продовжувати своє подорожчання до $180.