Уряд України повідомив про $81 млн податкових збитків внаслідок діяльності нерегульованих криптокомпаній з 2013 року

Підписаний в 2022році законопроект про криптовалютну індустрію підготував ґрунт для внесення урядом країни змін до податкового кодексу, але місцеві біржі все ще здебільшого працюють за межами цих норм.

Понад 81 мільйон доларів держава недо отримала до бюджету через неврегульовану діяльність криптобірж на території України за останні 10 років.

У період з 2013 по 2023 рік внаслідок діяльності не зареєстрованих криптовалютних бірж до казни держави не надійшло близько 3 мільярдів гривень податків - 81 мільйона доларів, як повідомило у своїй заяві Бюро екнономічної безпеки України. Державне відомство також здійснило аналіз щодо торговельних операцій бірж, заснованих резидентами України, в обігу яких перебувало близько 55 мільярдів доларів США в BTC, ETH, Tether за цей же період.

"Існують різні точки зору на те, як така діяльність повинна оподатковуватися, і [БЕП] буде діяти відповідно до положень, прийнятих депутатами, - сказав Андрій Пащук, заступник директора Бюро економічної безпеки, - однак цілком зрозуміло, що вони будуть оподатковуватися.

Президентом України В.Зеленським був підписав закон "Про віртуальні активи" у березні 2022 року, створивши нормативно-правову базу для функціонування криптовалют у країні. На той момент уряд почав працювати над внесенням змін до податкового та цивільного законодавства України, щоб пристосувати їх до правової бази, але станом на серпень 2023 року жодних змін до чинного регламенту не було внесено.

Багато українських юзерів криптовалют в соцмережі Telegram запитували, чи будуть вони зобов'язані сплачувати податки за транзакції, здійснені за останні 10 років. Деякі з них вказували на те, що уряд не ухвалив відповідні положення, незважаючи на те, що закон має бути прийнятий у 2022 році.

Михайло Чобанян, CEO української криптовалютної біржі Kuna, повідомив Cointelegraph, що для державних чиновників було "неможливо" стягувати податки з транзакцій до того, як була введена в дію законодавча база. За словами Чобаняна, дані бюро були "взяті з повітря", а його аналітикам "бракує розуміння бізнесу".

Після вторгнення російських військ на територію України у лютому 2022 року багато регіонів України продовжують стикатися із загрозою ракетних атак, оскільки, за повідомленнями, загарбники тимчасово окупували близько 18% території країни у східних і південних регіонах. Урядові будівлі та підприємства в Києві перебувають під контролем України.

Незважаючи на труднощі, з якими стикаються український народ вдома та за кордоном, низка галузей технологічного сектору країни, як повідомляється, продовжують зростати на тлі російського вторгнення - приблизно 5% річного приросту доходів за експортну діяльність за рік. Багато представників криптоіндустрії активно підтримують військових України.